Mercedes-Benz

Viša razina unutarnjeg dizajna za E-klasu

11.12.2015

Mercedes-Benz je napravio novi veliki korak u budućnost brojnim inovacijama s novom E-klasom, prvenstveno u dizajnu interijera. Apsolutni su hit dva široka zaslona visoke rezolucije nove generacije (12,3 inča po zaslonu) koji stvaraju dojam kao da lebde u prostoru. Uz to, po prvi put u nekom automobilu pojavljuju se na dodir osjetljive kontrole na upravljaču. One vozaču omogućuju kontrolu cijelog informacijsko zabavnog sustava pokretima vrhova prstiju, bez skidanja ruku s upravljača. Potpuno novo iskustvo zaokruženo je novim, inteligentnim dizajnom grafike s prikazima i animacijama visoke razlučivosti, kao i pojednostavljenom kontrolnom logikom. U isto vrijeme, putnici uživaju u senzualnoj unutrašnjosti s prostranom arhitekturom i materijalima visoke kvalitete.
"S unutrašnjosti nove E-klase, kreiramo novu interpretaciju koncepta modernog luksuza”, kaže Hartmut Sinkwitz, voditelj dizajna unutrašnjosti. "Dizajnirali smo prostranu i inteligentnu unutrašnjost. U skladu s Mercedes-Benzovom dizajnerskom filozofijom senzualne čistoće, ona uključuje tehnološke inovacije i opremu visoke razine kako bi se kreiralo izvanredno emotivno iskustvo za vozača i suvozača. E-klasa time postavlja nove standarde u poslovnoj klasi. Zajedno s radnim mjestom i privatnim ambijentom, unutrašnjost postaje ”treće mjesto” – životni prostor u kojem putnici mogu uživati u modernom luksuzu."
Cilj prilikom razvoja potpuno novog koncepta kontrole i prikaza, bio je dobro ujediniti intuitivnost uporabe i funkcionalan, izražajan ali i atraktivan dizajn. Rezultat je da putnici u E-klasi mogu uživati u novom iskustvu kontrole s vizualizacijama i animacijama visoke razlučivosti. Razvojni inženjeri fokusirali su se na uporabu novo implementirane tehnike prezentacije i prikaza, kako bi vozaču bilo lakše, odnosno intuitivnije, registrirati i iskusiti informacije.
Dojam interijera zaokružuje LED ambijentalna rasvjeta sa 64 boje, a decentno osvjetljenje može se pronaći na dijelovima prednje ploče, središnjeg zaslona, prednjeg pretinca, utorima kvaka, džepovima u vratima, prostorima za noge, stropnoj konzoli, prednjem trokut staklu i visoko-tonskim zvučnicima.
Zvučnici dovode do još jedne atrakcije. Opcijski je dostupan Burmester napredni 3D surround sound sustav druge generacije izuzetne akustike, a koristi dodatna četiri zvučnika u stropu, dva sprijeda i dva straga. Čak 23 zvučnika i dva pojačala ukupne snage 1.450 W navodno stvaraju ugođaj boljih koncertnih dvorana
Jedini detalj vanjštine koji je potvrđen i prezentiran su opcijska Multibeam LED prednja svjetla s ILS (Intelligent Light System) sustavom i sustavom prilagodljivih dugih svjetala. Koriste 84 individualno kontrolirane LED-ice sa automatskom prilagodbom okolini.
Priču o svjetlima zaokružit će jednodijelna stražnja svjetla sa efektom zvjezdane prašine.