Mercedes-Benz

Nova Mercedes-Benz E-klasa: Inteligencija postaje uzbudljiva

20.07.2020

Još 2016. godine, deseta generacija E-klase postavila je stilske trendove sa svojim čistim, ali emocionalno privlačnim dizajnom te ekskluzivnom i visokokvalitetnom unutrašnjosti. S više od 14 milijuna isporučenih karavanskih i limuzinskih izvedbi od 1946., E-klasa je najbolje prodavani model u povijesti marke Mercedes-Benz, a mnogi je i smatraju „srcem marke“.
Nova E-klasa ima dinamičniji dizajn, a linija Avantgarde predstavlja novu osnovnu specifikaciju vanjštine. Redizajnirana prednja i stražnja svjetla kao i redizajnirana maska hladnjaka i prednji branik, neke su od ključnih stavki vanjštine nove E-klase, dok je All-Terrain izvedba sličnija SUV modelima.
Osnovni model E-klase po prvi put uključuje središnju prednju zvijezdu. Novi prednji kraj s više kromiranih detalja igra važnu ulogu u osvježenom izgledu: maska hladnjaka linije Avantgarde redizajnirana je s dvije kromirane letvice i okomitim crnim prečkama visokog sjaja. Kromirani i crni ukrasni elementi visokog sjaja na prednjem braniku ističu sportski i elegantan izgled. Na sličan način linija Exclusive dosljedna je svom imenu: specijalna prednja maska, uspravna zvijezda na poklopcu motora i veliki kromirani elementi u prednjem braniku ističu njenu poziciju.
AMG Line izvedba s novim branikom u stilu AMG Performance modela izgleda još sportskije. Uz to, linije Avantgarde, AMG Line i All-Terrain uključuju poklopac motora s bubrezima.
Tri nove boje vanjštine, dostupne za E-klasu kao dio osvježavanja modela, nazivaju se high-tech srebrna, graphite siva metalik i mojave srebrna.
Unutrašnjost nove E-klase je još udobnija sa dva digitalna zaslona, MBUX-om s LINGUATRONIC glasovnom kontrolom, unutrašnjim asistentom, ENERGIZING kontrolom udobnosti s ENERGIZING COACH i PoverNap funkcijom kao i sa ENERGIZING kinetikom sjedala.
Nova E-klasa ima i unaprijeđenu generaciju sustava pomoći u vožnji, uključujući novu generaciju upravljača s kapacitivnim senzorima dodira, Active Distance Assist DISTRONIC s regulacijom brzine na bazi rute, Active Stop-and.Go Assist, Active Steering Assist, Active Brake Assist, Active Blind Spot Assist te Parking Package u kombinaciji s 360° kamerom.
Novu E-klasu odlikuje i efikasnost sa elektrificiranim pogonskim sklopom. Sedam modela dostupni su kao plug-in hibridi u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi, benzin i dizel, s pogonom na stražnje ili sve kotače.
Ponuda vrlo učinkovitih i snažnih benzinskih motora niskih emisija kreće se u rasponu snaga od 115 do 270 kW, dok kod dizelskih modela taj raspon iznosi od 118 do 243 kW.
U motoru M 254, Mercedes-Benz je po prvi put kombinirao sve inovacije obitelji modularnih 4-cilindričnih i 6-cilindričnih benzinskih i dizelskih agregata u jedan motor. Potpuno nova značajka je segmentni punjač s priključkom na protok.
Prvi predstavnici obnovljene serije ovog modela koje dolaze u ljeto 2020. su E-klasa limuzina i karavan, a nakon njih slijede izvedbe Coupé i Cabriolet.