Mercedes-Benz

MBUX – Mercedes-Benz User Experience revolucija u kokpitu 

12.01.2018

Središnje događanje na Mercedes-Benzovom štandu na Izložbi potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES; 9. – 12. siječnja 2018.) svjetska je premijera intuitivnog i inteligentnog multimedijskog sustava MBUX - Mercedes-Benz User Experience. Ovaj sustav ući će u serijsku proizvodnju 2018. u novoj A-klasi.
Naziv MBUX ovog novog informacijsko-zabavnog sustava signalizira da je korisničko iskustvo (UX) u njegovom fokusu. Jedinstvena značajka ovog sustava je njegova mogućnost da uči zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. MBUX se može individualizirati i prilagođava se korisniku čime se stvara emocionalna veza između vozila, vozača i putnika. U isto vrijeme moguće su nadogradnje ”zrakom”. Također predstavlja početak nove ere Mercedes me usluge.
Njegove dodatne značajke uključuju široki zaslon kokpita visoke razlučivosti s uporabom na dodir, navigacijski zaslon s tehnologijom proširene stvarnosti te inteligentnu glasovnu kontrolu s prepoznavanjem prirodnog govora, koja se aktivira ključnom riječi “Hey Mercedes”.
MBUX se koristi u potpuno novoj generaciji novih kompaktnih automobila iz Mercedes-Benza i krenut će u serijsku proizvodnju na proljeće 2018. u novoj A-klasi. Njegova istaknuta značajka je sveobuhvatni koncept upravljanja dodirom – kombinacija dodirnog zaslona, dodirne površine na središnjoj konzoli i na dodir osjetljivih tipki na upravljaču. Uz intuitivno iskustvo uporabe, još jednu prednost predstavlja manje ometanje vozača.
Nadalje, u izložbenom prostoru od 613 m2 u Las Vegasu, Mercedes-Benz će predstaviti Mercedes-Benz Concept EQA, smart vision EQ fortwo i Mercedes-AMG Project ONE kao i predserijski model Mercedes‑Benz GLC F-CELL, hibridno vozilo pokretano gorivim ćelijama i baterijama.
Sa studijom Concept EQA, Mercedes-Benz demonstrira kako se EQ strategija može prenijeti u kompaktnu klasu. Uz jedan električni motor na prednjoj i drugi električni motor na stražnjoj osovini, ovaj električni sportaš ima ukupnu snagu sustava od 200 kW. Karakteristike vožnje mogu se mijenjati namještanjem raspodjele okretnog momenta stalnog pogona na sve kotače s prednjih na stražnje kotače. Concept EQA pokazuje koji program vožnje je odabran na jedinstvenoj virtualnoj prednjoj maski.
Sa studijom Mercedes-AMG Project ONE, ova marka sportskih automobila visokih performansi predstavlja super sportski automobil s Formula 1 hibridnom tehnologijom za iskustvo vožnje koje oduzima dah. Studija smart vision EQ fortwo utjelovljuje inteligentno rješenje za urbanu mobilnost budućnosti – električno, autonomno te bez upravljača i papučica.
Nadalje, Las Vegas također predstavlja zadnju postaju događanja “Intelligent World Drive”, s kojim je Mercedes-Benz testirao funkcije autonomne vožnje na svih pet kontinenata.