Mercedes-Benz

Novi EQS SUV: Ovo je za pionire.

05.05.2022

S luksuznom limuzinom EQS i sportskom executive EQE limuzinom, Mercedes-Benz je ušao u novu, potpuno električnu eru u višim tržišnim segmentima.
EQS SUV, treća serija modela s ovom arhitekturom razvijenom za električna vozila, uskoro će uslijediti. SUV nudi obilje prostora, udobnosti i povezanosti za do sedam putnika u svojoj avangardnoj, luksuznoj unutrašnjosti. Zahvaljujući snažnim električnim motorima, prilagodljivom 4MATIC pogonu na sve kotače i inteligentnom načinu vožnje OFFROAD, EQS SUV može se s lakoćom nositi s laganim terenima.
Novi EQS SUV dijeli svoj dugi međuosovinski razmak (126,4 inča) s EQS limuzinom, ali je preko 7,8 inča viši od limuzine. Unutarnje dimenzije imaju koristi od ovih izdašnih SUV dimenzija i od prednosti namjenskog dizajna prilagođenog električnoj platformi. Drugi red sjedala serijski se može podesiti električno. U prtljažnik mogu stati do četiri torbe za golf. Treći red sjedala s dva dodatna pojedinačna sjedala i opsežnim komfornim značajkama za sve putnike dostupan je kao dodatna oprema.
EQS Sedan aktualni je svjetski prvak u aerodinamici za serijske automobile. Njegov namenski dizajn s glatkim podvozjem i obično zatvorenim poklopcem hladnjaka bila je dobra polazna točka za aerodinamičke mjere na EQS SUV-u. Optimizacija detalja protoka tipičnih za SUV dovela je do jedinstvene kombinacije prostranosti i aerodinamičke učinkovitosti.
Svi EQS SUV-ovi imaju električni pogon (eATS) na stražnjoj osovini, a verzije s 4MATIC-om također imaju eATS na prednjoj osovini. U modelima 4MATIC, funkcija Torque Shift osigurava inteligentnu, kontinuirano promjenjivu raspodjelu pogonskog momenta između stražnjih i prednjih elektromotora, a time i korištenje najučinkovitijeg eATS-a u svakom slučaju. Elektromotori na prednjoj i stražnjoj osovini su sinkroni motori s trajnom pobudom (PSM). Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustoću snage, visoku učinkovitost i veliku postojanost snage.
S SUV-om EQS, Mercedes-Benz čini veliki korak prema mobilnosti s nultom emisijom i približava se ispunjenju Ambicije 2039. Model je proizveden na potpuno neutralan način na CO2. EQS SUV na cestu postavlja prava rješenja za mobilnost bez emisija, inteligentno očuvanje resursa i odgovorno kružno gospodarstvo.
Šasija novog SUV-a EQS ima osovinu s četiri spone sprijeda i neovisni višelink ovjes straga. Zračni ovjes AIRMATIC s kontinuirano podesivim prigušenjem ADS+ je standardna oprema. Razina vozila može se podići za nekoliko centimetara. Uz DYNAMIC SELECT modove ECO, COMFORT, SPORT i INDIVIDUAL, verzije 4MATIC imaju OFFROAD, daljnji način za off-road vožnju. Standardno je i upravljanje stražnjom osovinom s kutom upravljanja do 10 stupnjeva. Omogućuje obilje manevriranja u gradu i okretnost nad kopnom.
Načela Integralne sigurnosti, posebice sigurnost od nezgoda, vrijede bez obzira na platformu. Kao i svi drugi Mercedes-Benzovi modeli, EQS SUV stoga ima krutu putničku ćeliju, posebne zone deformacije i moderne sustave za zadržavanje.